Earl Grey, klasika snídaňových čajů a skutečná královna mezi jemnými citrusovými nálevy, skrývá mnohem více, než se na první pohled zdá. Tento earl grey přináší přesně tu správnou chuť, kterou byste od něj očekávali, ale zapomeňte na pytlíkové verze. Je to čaj, který chutná tak, jak má, a je ideální pro každodenní popíjení nejenom u snídaní, ale kdykoliv během celého dne.
Odkud se vzal název „earl gray“? Na toto téma existují dvě teorie. První z nich říká, že čaj za své jméno vděčí hraběti Grayovi, který ho měl dostat jako poděkování za záchranu tonoucího syna Mandarina. Druhá teorie, o původu názvu Earl Gray, má původ v nákladních lodích směřujících do Anglie. Během dlouhé cesty bedny se zeleným čajem navlhly, čaj začal kvasit (zelený čaj začal přirozeně černat), přičemž vedlejším účinkem byl nepříjemný zápach. Aby se neplýtvalo poměrně cennou komoditou, přidával se do něj bergamotový olej.
Při přípravě čajů je velmi důležité dodržovat určitý recept, díky kterému bude čaj chutnat tak, jak má. Pro přípravu nastavte vodu na teplotu 96 °C, díky tomu totiž dostanete ze svého čaje Earl Grey to nejlepší. V neposlední řadě je také důležité dodržet určitý poměr čajových lístků a vody. V tomto případě je ideální poměr přibližně 3 gramy čaje na 120 ml vody a louhujte po dobu 2 až 3 minut, podle osobní preference.
- Složení: cejlonský listový čaj, bergamotový olej
- Teplota: 96 °C
- Čas: 2-3 minuty
- Počet nálevů: 2