Příjemně sladké kávy
Sladké kávy s minimální aciditou (kyselostí) a krásným tělem, nejsou pro nás žádnou neznámou. V nabídce již dlouhodobě držíme kávovou celebritu Indii Balmaadi z pražírny Coffee Source, která byla oceněna jako nejlepší indická káva a též arabica. Za sladkou kávou jsme se podívali i za oceán na Kubu a sladké kávy dokonce najdeme i v horké Africe, konkrétně ve Rwandě.
Káva pocházející z farmy Balmaadi v Indii byla oceněna cenou Flavor of India, Fine cup award 2004 jako nejlepší káva z této krajiny a též jako nejlepší arabika z regionu Nilgiris. Káva je pěstována dle principů biodynamického zemědělství. Většinou je Indická odrůda Kent velmi agresivní, ale tahle je požehnána sladkým karamelovým závěrem a komplexním tělem, jenž vyzvedává tuto kávu nad ostatní z Indie. Suché aroma se vyznačuje sladkou květinovou vůní. V mokrém aroma naleznete slad, skořici pepř, zemitost lesní půdy. V šálku je výrazná, ale příjemná citrusová kyselost, lze v něm najít chuť pečeného koláče a broskví. Tělo je střední dáno zpracováním kávy jenž bylo provedeno suchou cestou. Doznívání je dlouhé a měkké.
Pražírna
Charakteristika
Mandle, Med, Sušené ovoce
Čerstvě upražená zrnková arabica z pražírny Mohaji mě krásnou čokoládovou charakteristiku, doplněnou o včelí med a třtinový cukr. Tato káva se pěstuje na východě Kuby v pohoří Sierra Maestra. Má skoro nulovou aciditu, ale plnou chuť po čokoládě a karamelu se sladkou vůní medu a třtinového cukru. Váš gurmánský zážitek ještě umocní tóny kouře. Káva byla zpracována promytou metodou a v pražírně upražená tak, abyste si ji dokonale vychutnali i na alternativní způsob (aeropress, chemex, french press) nebo espresso (popřípadě moka konvičku). Kromě této sladké pecky nabízí pražírna Mohaji i oblíbenou P.N. Guineu nebo Panamu Palmyra Boquete.
Pražírna
Charakteristika
Čokoláda, Med, Třtinový cukr
Výběrová káva Rwanda Kamajumba z pražírny Candycane coffee s charakteristikou červeného jablka, ostružiny a ibišku. Farma se nachází na úpatí pohoří u jezera Kivu, v oblasti Nyamasheke. Farmy ve Rwandě jsou většinou velmi malé a roste na nich jen kolem 300 kávovníků. Farmáři tedy dovážejí své sklizně do centrálních stanic, kde jsou vytříděny do větších lotů. Je velmi nezvyklé mít lot vybraný čistě z jedné farmy jako je to u této kávy. Farma Kamajumba patří paní Umwizeye Furaha, která vlastní celkem tří velké farmy v oblasti. Sklizená káva se zpracovává klasickou promytou metodou ve stanici Murondo. Chladné počasí v oblasti napomáhá při kontrole správného průběhu fermentace. Po zpracování se káva suší na afrických postelích po dobu až 21 dní. Káva ze Rwandy je typická pro svou sladkost a komplexností chutí.
Pražírna
Charakteristika
Červené jablko, Ibišek, Ostružina