Ochutnej kávu z Burundi v plné kráse!
Kávy z Burundi jsou plné překvapení. Chuťový profil může připomínat komplexní šálek kávy z Keni, ale její mnohostrannost se vyrovná nejlepším kolumbijským kávám. Lidé častokrát srovnávají, nebo je dokonce vzájemně zaměňují, kávy z Rwandy a Burundi. Kávy z Burundi se liší svojí „šťavnatou“ aciditou a jsou velice komplexní, a tím nabízejí jedinečnou diverzitu daného regionu. Naše Kirema má až karamelovou sladkost a chutná po šťavnaté rebarboře a citronové bazalce.  Do zpracovatelského závodu Kirema nosí svoje poctivě sesbírané kávové třešně kolem 3800 farmářů z okolí. Jenom kolem 200 z nich nosí svojí sklizeň osobně a zbytek přispívá do takzvaných sběrných stanic, rozmístěných po regionu, odkud se pak třešně svážejí do zpracovatelského závodu Kirema. Burundi je velice chudá země s jedním...
Pražírna
Charakteristika
Karamel, Šípek, Citrónová bazalka
merchant
V Burundi je téměř veškerý obchod s kávou pod hlavičkou státu, což bohužel znamená téměř nulovou transparentnost. Nicméně se zde najde několik rebelů, soukromě vlastněných zpracovatelských stanic, jako například Mpanga. Naši dvorní importéři Falcon Coffees se rozhodli spolupracovat výhradně s ní, aby tuhle snahu a především dobře odvedenou práci podpořili. Na vše zde dohlíží ostřílený manažer Jean-Clement Birabereye, pod jehož vedením se podařilo závodu umístit v roce 2013 v soutěži Cup of Excellence zároveň na 1. a 3. místě. Za nás osobně super sladká káva s lehkou aromatikou, na zástupce afrického kontinentu má nižší aciditu, a tak se jí nemusí bát ani zarytý fanoušek jihoamerických káv. Farma: Mpanga Oblast: Kayanza, severní provincie Odrůda: Bourbon Zpracování: Washed Nadmořská výška: 1950 m.n.m.
Pražírna
Charakteristika
Červené jablko, Mango, Růže
merchant
Pražírna DIamond´s roastery: "Po loňském úspěchu Burundi Nkonge lot 2 jsme letos koupili jiný lot z téhož kopce v Burundi. Kávu zpracovali ve stanici Heza v nadmořské výšce 1960 m.n.m. Producentem jsou Ben a Kristy Carlsonovci z Long Miles Coffee Project, který se přestěhovali z USA do Burundi. Jejich příběh je fascinující a můžete si o něm více přečíst na jejich stránce. Těšíme se, že dělají svou práci tak dobře a pomáhají lokální komunitě farmářů zlepšovat jejich život. Obecně jsou v kávové komunitě kávy z Burundi, Rwandy a Conga nedoceněné. Může za to pottato defect, který může zkazit chuť celého balíku kávy. Právě pečlivé zpracování a sběr dokáže však tento defekt minimalizovat a vyniknou tak úžasné chutě těchto káv...  
Pražírna
Charakteristika
Červené jablko, Karamel, Květiny, Rybíz