Africké novinky v nabídce
Nový měsíc nám odstartoval mezinárodní den kávy a s ním i novinky v nabídce od třech českých pražíren. Gnome's coffee přichází z aktualizací loňské Etiopie no tentokrát pochází z regionu Yirgacheffe. Nabídku La Boheme café doplnila unikátní Rwanda Remera a mladá pražírna Caffka zavítala do Mexika za kávou s přívlastkem Chiapas Altura. Po ochutnání nezapomeňte zanechat své pocity a hodnocení :).
Naše etiopská výběrová káva se vyrábí z kávových třešní pěstovaných malými farmáři z okolí městečka Edido. V tomto místě se údajně pěstují ty nejlepší kávové třesně na světě. Oblast je typická pro svou hnědo-červenou jílovitou půdu, která sahá až do hloubky 1,5 m. Farmy, ve kterých se pěstuje naše káva, se nachází 1850 až 1880 m n. m. Sklizeň zde probíhá v období mezi listopadem a lednem. Kávové třešně se zpracovávají na blízké promývací stanici Aricha, nacházející se přibližně 8 kilometrů od centra města Yirgacheffe. Na celý proces dohlíží malí farmáři, kteří vynakládají velké úsilí (jedná se o jejich jedinou obživu) při výběru, přepravě a třídění zrn, aby...
Pražírna
Charakteristika
Bobulové ovoce, Hrozno, Květiny
merchant
Rwanda Remera pocházi od dobrého přítele majitela La boheme Café Charlese, Sama z farmy BUFCAFE ve Rwandě. Farma se rozprostírá v regionu Nyamagabe v jižní provicii země. Je pěstována ve vysokých polohách v nadmořské výšce 1920 m.n.m. v jílovité a písečné půdě. Jedná se o kávu, která byla zpracována promytou metodou a sušená ve stínu. Tato odrůda bourbon má krémové tělo s chutí švestek, hrušek a tóny kakaa. Pražírna La Boheme café, kávu praží na středním stupni pražení a tak je vhodna na filtr i na espresso. Kromě Rwandy je v aktuální nabídce i Ethiopia Dambi Uddo.
Pražírna
Charakteristika
Hruška, Kakao, Švestky
Tato rwandská káva pochází z produkce pana Justina Musabyiama, který je vlastníkem zpracovatelského závodu Mahembe. Justin se zároveň věnuje pěstování vlastních kávovníků na 8 hektarové plantáži, ale pro pokrytí velké poptávky také vykupuje kávu od okolních farmářů. Metodika sběru a výkupu třešní je v rámci Mahembe velmi striktní- vykupují se pouze ideálně zralé třešně, na což dohlíží několik vyškolených zaměstnanců. Farmáři samozřejmě tento fakt neignorují a snaží se toto pravidlo maximálně následovat. Relativně chladné podnebí Rwandy napomáhá ke kontrolované fermentaci. Třešně jsou zbaveny 70% slupky a následně...
Pražírna
Charakteristika
Čajová růže, Květiny, Šťavnaté citrusy