Výběrová káva Vietnam LANG BIANG NATURAL ze slovenské pražírny Coffeein je charakteristická tóny tropického ovoce, mandarinek a květin.
Pražírna Coffeein přináší další direct trade kávu, se kterou jim pomáhal jejich přítel Marián Takáč. Ten v roce 2016 vyrazil na měsíc na dovolenou do Vietnamu a zalíbilo se mu tam natolik, že tam od té doby již zůstal. Tam se začal věnovat pěstování a zpracování kávy, které ho drží dodnes. Kávu pak posílá i na Slovensko do pražírny Coffeein. Během oné dovolené se seznámil s Kim. Dívkou, která pochází z etnické menšiny nazývané K´ho, kteří žijí pod vrcholem Lang Biang. Její rodina a všichni v okolní pěstují kávovníky už po celé generace. Tam Marián narazil na vysokohorskou Arabiku, která roste na velmi úrodné bazaltové půdě vulkanického původu (pro porovnání, ve Vietnamu se pěstuje jen 3% odrůdy Arabika).
Kimina rodina prodávala úrodu kupcům za extrémně nízkou výkupní cenu. Jejich úloha na farmě spočívala v tom, že česáním posbírali všechny třešně (zralé i nezralé) a následně úrodu levně prodali kupcům. Nebyli to tedy farmáři, ale jen sběrači. Za kávové třešně a celou úrodu tak dostali ročně okolo 500 €. Marián se rozhodnul celý proces komplexně prozkoumat a zjistit, kde by se mohl zlepšit a inovovat. V první řadě naučil farmáře/sběrače, že hodnotu mají jen ty červené a dokonale uzrálé třešně, které mají nejvyšší podíl cukrové složky. Následně se pustil do experimentů se zpracováním posbíraných třešní. Na farmě, kde žije Kim, si postavil malý fóliovník, kde se na malých vzorcích učili, jak správně zpracovat kávu.
Dnes už mají vybudovanou velkou část farmy a zpracovatelské stanice, kterou nazvali ZanYa. Mají zde africké postele na sušení, technologie na promyté i naturální zpracování kávy a různé další možnosti na experimentální zpracování kávových třešní. Za 4 roky odvedli obrovskou práci a my si nyní můžeme vychutnat jejich dílo.
Tato káva pražená na filtr a opravdu v sobě ukrývá zajímavé chutě, které se doplňují. Tělo kávy je středně silné, kde lze cítit metodu zpracování, V chuti se střídá sladkost tropického ovoce, broskví a jemná hořkost karamelu. Připomíná naturálně zpracované kávy z Etiopie před 4 až 5 lety, kdy byly velmi intenzivní a zajímavé.
Tato káva získala 1 zlatou hvězdu v soutěži GREAT TASTE AWARDS 2022, což ji řadí mezi špičku v kávovém světě.
- Nadmořská výška: 1500 - 1700 m n. m.
- Farma: ZanYa
- Sběr: ruční, selektivní, 2021/22