Výběrová káva Vietnam KRAJAN FAMILY z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny červených hroznů, kakaa a karamelu.
Direct trade káva s krásným příběhem. Dostat výběrovou kávu z Vietnamu je velmi vzácné a jsme rádi, že vám můžeme přinést kávu z rodinné farmy Mariána - původem ze Slovenska a jeho Vietnamské manželky Kim, pocházející z rodiny, která pěstuje již léta kávu. Reprezentují svou rodinu a kmen K’Ho a zpracovávají odrůdy arabiky pěstované na hoře Langbiang s inovacemi a mimořádnou péčí. My jsme koupili lot black honey metody, který je vyvážený s chutí červených hroznů, karamelu, čokolády a kakaa.
Krajina: Vietnam
Přestože je Vietnam druhým největším vývozcem kávy na světe, představuje arabica pouze 3 % jeho produkce. Sektor výběrové kávy ve Vietnamu však rychle roste a kultura pití kávy se posouvá směrem ke kvalitě. Horská oblast Langbiang má ideální podmínky pro pěstování kávy se skutečně velmi jedinečným chuťovým profilem a ovocností.
Farma: Zanya
Zanya je malá rodinná farma, která upřednostňuje kvalitu před kvantitou. Staví na budování osobních vztahů ve vietnamské komunitě kmene K’Ho, kteří v okolí farmy žijí a pěstují kávu. “Naším cílem je nadále motivovat farmáře a zlepšovat jejich životy” doplňuje Marián.
Farmář: Krajan family
Farmu a rodinu jsme poznali díky Mariánovi, který je původem ze Slovenska. Přestěhoval se do Vietnamu, kde se oženil s Kim, která provozovala její vlastní farmu. Dnes hospodaří společně. Kávy již zpracovávají sami, aby měli větší kontrolu nad kvalitou. Kupují třešně od místních rodin etnických menšin K’Ho. Mnohokrát má farmář pouze 0,5 ha farmy s velmi malým počtem kávovníků.
Odrůda: mix Arabik
V kávě najdeme mix odrůd Arabik. Protože existuje na farmě a v okolí mnoho přirozených mutací, je těžké je jednotlivě identifikovat nebo oddělit. V této kávě najdete odrůdy Catimor, Caturra, Bourbon, Typica.
Zpracování: black honey
Třešně se sbírají ručně, když jsou zralé. Poté se vloží do vody, aby se odstranily “floaters” (defekty). Pak se nechají třešně 48 hodin fermentovat v sudech. Následuje odstranění kávové dužiny. Pod ní je sladká a lepkavá emulze, která se u tohoto lotu - black honey, nechává celá. Na závěr se suší zrna v pergamenu na vyvýšených afrických postelích přibližně 2-3 týdny.
- Nadmořská výška: 1500 - 1650 m n.m.
- Sklizeň: jaro 2022
- Ovocitost: 2,5/5
- Sladkost: 2,5/5
- Hořkost: 3/5