Novinka z oblíbené české pražírny Chroast je tu! V tomto balení najdete krásně jemná a sladká zrnka z Ugandy. Šálkem vás provede jiskrný grapefruit, karamel a jemný čaj assam. Zkrátka káva, kterou nedáte z ruky.
Uganda možná není první zemí, která člověka napadne, když se řekne káva - přitom je to ale stát pro kávovníky jako stvořený. Jeho geografická struktura a klima jsou perfektním domovem jak pro zde přirozeně rostoucí odrůdu Robusta, tak i pro na nadmořskou výšku náročnější Arabiku. Ugandský kávový průmysl sice na konci 20. století trpěl po náporem politické nestability, nedostatku financování a světové kávové krize po rozpadu International Coffee Agreement a po přelomu milénia dostal další ránu v podobě epidemie tzv. chřadnutí, na který zemřela polovina všech kávovníků, přesto se mu stále daří držet mezi největšími světovými kávovými vývozci. 80 % exportované kávy tvoří světově nejkvalitnější Robusta, která roste v nížinách centrální části Ugandy a zbytek zastupuje Arabika, nejčastěji odrůdy keňských SL, Bourbonu či Catimoru, která roste v několika odlehlých regionech u hranic, kde se zvedají bohatě zarostlé svahy Mt. Elgon, či Měsíčních hor. Opečovávané kávovníky dokáží plně využít skoro magický potenciál místního terroir a odměnit tak farmáře a kávomily komplexními chutěmi.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.
- Producent: Magasi - Village Savings Group
- Nadmořská výška: 1800–2200 m n. m.