Vánoční výběrová káva SWEDISH CHRISTMAS COFFEE ze švédské pražírny Gringo Nordic je plně vyvážená, jemná a aromatická.
Naše vánoční káva je oblíbená už od roku 2019, kdy jsme poprvé upražili vánoční kávu, a verze 2022 není výjimkou; prostě švédská vánoční káva v té nejlepší kvalitě. Letošní vánoční káva je pražená na středně tmavě a je to bohatá a aromatická směs se zrny z Brazílie, Rwandy a Etiopie. Dohromady dávají jemný charakter, který, jak doufáme, uspokojí všechny touhy po opravdu dobré vánoční kávě.
Vánoční káva se skládá z těchto tří zrn:
- Brazílie Fazenda IP Acaiá
- Etiopie Koke Honey
- Rwanda Nyamurinda
Brazilskou společnost Fazenda IP poprvé koupil v roce 1967 Isidro Pereira, otec Luize Paola Diase Pereiry. (Název Fazenda IP je odvozen od Isidrových iniciál.) Luiz v době, kdy farma připadla rodině, studoval zemědělství, ale po pěti letech se připojil ke svému otci, aby rozšířil výrobu a zlepšil kvalitu. V roce 1974 začal Luiz farmu Fazenda IP rozšiřovat: nyní se rozkládá na ploše 720 hektarů, což je o 500 % více než původní rozloha farmy. Farma se nachází na okraji města Carmo de Minas a leží v nadmořské výšce 950-1200 metrů.
Lot Koke Honey z Etiopie byl získán od celkem asi 1 200 drobných zemědělců z oblastí Birbes Kela, Koke, Konga, Wedessa a Tisho kebeles, kteří přivezli své sklizené třešně ke zpracování do mycích stanic Koke a Birbes Kele. Mycí stanici Birbes Kela, která se nachází v kebele Birbes Kela, vlastní a provozuje Semira Negash. Pracoviště bylo založeno v roce 2020 a funguje jako vertikálně integrovaný partner společnosti Tracon. Krátce po otevření promývací stanice se Semira rychle etablovala jako producentka vysoce kvalitní kávy s výrazným umístěním v etiopské soutěži Cup of Excellence 2021.
V roce 2013 se dvě sestry Francine a Immaculee rozhodly vrátit do svého rodinného domu a založit kávovou farmu, několik let poté, co při genocidě ve Rwandě ztratily celou rodinu. Když přišla jejich první sklizeň, rozhodli se, že jejich dalším krokem bude vybudování vlastní mycí stanice. Nyní nejen vyrábějí a zpracovávají svou vlastní kávu, ale také nakupují kávové třešně ze sousedních farem, zejména z těch, které provozují ženy. Před genocidou proti Tutsiotům vlastnili jejich rodiče kopec zvaný Nyamurinda, který je větší než 20 hektarů. Toto je místo, kde se nachází farma a stanice na mytí kávy a odkud pochází název kávy Nyamurinda Mountain.