Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Indonésie RAJA TOBA GARDEN

od Gringo Nordic

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Gringo Nordic
Země původu
Indonésie výběrová káva Indonésie
Region
Sumatra
Odrůda
Red Caturra, Line S
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Bylinky, Koření
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Moka konvička, Vacuum Pot, Espresso

Tato indonéská káva potěší milovníky zemitých a bylinných tónů. Pro Sumatru se jedná o typický chuťový profil, mezi jinými výběrovkami se ale výrazně odlišuje. Káva ze Sumatry se vyznačuje plným tělem, divokými, zemitými až kořeněnými tóny a nízkou aciditou.

Ačkoliv je Indonésie obrovské souostroví (čítající více než 18 000 ostrovů), káva se pěstuje pouze na několika z nich. Jedním (a největším) z těchto výjimečných ostrovů je i Sumatra. 

Tato zrnka pocházejí z okolí jezera Toba — největšího přírodního jezera Indonésie. Jezero je 100 km dlouhé, 30 km široké a až 500 m hluboké. V nadmořské výšce přes 1000 metrů se v severní části jezera nachází vesnice Sipangan Bolon, která se rozkládá kolem pohoří Bukit Barisan. Tato vesnice je sídlem družstva Kopi Toba, které sdružuje asi 500 rodinných podniků z okolí. Členství v družstvu umožňuje zemědělcům spolupráci při zpracování a sklizni, zároveň mohou svůj produkt pěstovat víc udržitelně tak, aby byl dopad na životní prostředí minimální.

Kávové třešně byly zpracovány metodou Gilling Basah. Tato metoda je typická pro drobné zemědělce na ostrovech Sumatra, Papua, Flores, nebo Sulawesi. Zralé kávově třešně jsou po sběru mechanicky zbaveny slupky. Následně jsou zrnka (stále obalena množstvím dužiny) ponechána odpočívat, čímž započne přirozená fermentace. V poslední fázi jsou zrnka promyta a sušena. Protože je na zrnku stále velké množství dužiny, sušení probíhá ve dvou fázích. Jakmile relativní vlhkost dosáhne asi 30% jsou zrnka loupána a znova sušena, dokud relativní vlhkost dosáhne 12%. Tato metoda je důvodem zemitých tónů a nízké acidity, tedy klasického profilu indonéského šálku. Zpracování Gilling Basah do šálku také přináší kořeněné a dřevité (někdy až zatuchlé) tóny.

  • Nadmořská výška: 1 100 - 1 280 m n. m.

Zákazníci také nakoupili

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5905 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice