Dalším přírůstkem do kávové rodiny pražírny Sweet Beans je medově zpracovaná Rwanda GITWE. Tato zrnka se díky metodě zpracování mohou pyšnit komplexním sladkým chuťovým profilem. V šálku této výběrovky narazíte na tóny zralého manga a čerstvě rozpečeného banana breadu. Zkrátka se jedná o kávu, kterou jen tak neodložíte.
Gitwe je ve skutečnosti nejmenší mycí stanicí ze všech stanic RTC v Západní provincii. Stanice Gitwe, která má rozlohu méně než 1 hektar, je požehnaná tím, že se nachází na vrcholu horského údolí ve výšce téměř 2000 metrů. Pouhé 3 km od Gatare a nedaleko města Kamina v sektoru Karambi, Gitwe je název pozemku, na kterém je stanice postavena. Cestu dolů ke stanici z výše položené silnice lemují zdravé kávovníky a tropické ovoce.
Bourbon je společně s odrůdou Typica nejvíce kulturně a geneticky významnou odrůdou kávy na světě. Tyto dvě linie jsou rodiči značné části všech pěstovaných odrůd kávovníků a jsou základem pro moderní kultivaci Arabiky. Bourbon je spíše vyššího vzrůstu a širokých plně zelených listů s menšími třešněmi. Není příliš náročný na množství živin v půdě, ale bohužel je velmi citlivý na rozšířená onemocnění kávovníků včetně kávové rzi. Roste nejraději v zastínění stromů (tzv. shade grown) a pokud se mu věnuje náležitá péče, odmění farmáře sklizněmi sice menšího objemu, za to však vysoké kvality chuti.
Medové zpracování je metoda, při níž se čerstvé kávové třešně zbaví slupek, ale nechají se usušit bez mytí. Část plodů zůstane zachována, ale zdaleka ne tolik jako při přírodním procesu. Většina třešní je pryč, ale zbývající zlatavý lepkavý sliz připomíná med, odtud pochází název procesu. Jednou z výhod pro výrobce je, že při zpracování medu se spotřebuje méně vody. Díky tomu, že se plody nechají na zrnu zaschnout, mohou být při mletí fyzicky odstraněny, místo aby byly smyty, jak je to typické pro prané kávy.
- Nadmořská výška: 1760 m n.m.
- Sklizeň: 2023