Toto není ledajaká ovocná Rwanda – pokud se chcete vydat na trochu kávového dobrodružství, určitě ochutnejte tuto 60 hodin anaerobně fermentovanou kávičku. Díky této experimentální metodě a dokonalému napražení od pražírny Kolibri ve svém šálku najdete šťavnaté tropické ovoce, intenzivní tóny koření a příjemnou dochuť kakaových nibsů.
Mycí stanice Gasharu, kde byla tato jedinečná káva zpracována se nachází na břehu rozlehlého jezera Kivu. Zrnka této kávy se hned po sběru vydají na pořádnou jízdu. Na 60 hodin jsou nasypány do nádrže, kde bez přístupu vzduchu fermentují. Cukry v kávových třešních se přeměňují na alkoholy a kyseliny což potom poznáte u vás doma v podobě plného šťavnaté těla a ovocného aromatu. Po fermentaci se zrnka nechají pečlivě schnout na afrických postelích po až 30 dnů do požadované vlhkosti. Během tohoto procesu je třeba zrnka pravidelně otáčet, aby se zamezilo plesnivění drahocené úrody této delikátní kávy.
Zpracovatelská stanice Gasharu se nachází v oblasti Nyamasheke blízko Národního parku Nyungwe, což poskytuje ideální podmínky pro pěstování kávy. Vysoké srážky v této oblasti zajišťují, že kávové třešně jsou šťavnaté a plné chuti. Manažer Gasharu Coffee, Valentin Kimenyi společně se svými bratry a otcem Celestinem, který je majitelem firmy, pravidelně pořádají setkání s místními farmáři, aby diskutovali o výzvách spojených s pěstováním a zpracováním kávy a hledali společně nové příležitosti pro zlepšení.
- Nadmořská výška: 1.600 - 2.100 m.n.m.
- Producent: Valentin Kimenyi