Pro milovníky klasických a méně kyselých káviček na espresso, máme tu ideální volbu! Nizozemská pražírna Friedhats totiž přichází s touto promytou kávou z Peru, která je v šálku charakteristická chutí hnědého cukru společně s aroma smetany. Užijte si každý doušek tohoto jemného a krémového espressa i vy.
Peru je známé jako výrobce vysoce kvalitních káv. Díky extrémním nadmořským výškám, úrodné půdě a produktivním drobným zemědělcům zde vznikají úžasné speciality. Káva do Peru dorazila v 17. století, do konce 19. století místní exportovali jen velmi malé množství kávy, většinu totiž konzumovali lokálně. Když koncem 19. století zasáhla kávové listy v Indonésii nemoc, museli Evropané hledat zdroj jinde, a tak bylo Peru perfektní volbou. Mezi koncem 19. stolení a první světovou válkou Evropa investovala do produkce kávy v Peru nemalé peníze, ale příchodem dvou světových válek byli investoři oslabení, a tak půdu koupila vláda a rozdělila ji místním obyvatelům. Peruánská vláda odkoupila 2 miliony hektarů. Dnes jsou peruánští pěstitelé kávy převážně malí farmáři a kávu zpracovávají přímo na svých farmách. Třešně obvykle drtí, fermentují a suší na slunci na vyvýšených záhonech nebo v sušárnách.
Promytá metoda se používá při zpracování třešní kávových bobů. Nejprve se třešně projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývá zelené zrníčko s pozůstatky dužiny. Poté se zrna fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1700-1950 m n. m.