Že se meloun nehodí ke kávě? Tato káva upražená v české pražírně Chroast je důkazem, že to zadaleka není pravda. V kombinaci s červenými bobulemi vytváří skvělé letní osvěžení s vůní květin.
Tato káva z Peru pochází od farmáře Eli Espinoza, který vlastní 4 hektary půdy ve vesnici las Pirias v oblasti Chirinos. Na jeho farmě můžeme najít většinou odrůdy typica, caturra a bourbon. Eli zpracovává veškerou svou kávu přímo ve svém domě ležící v nadmořské výšce 1800 m, kam jí nosí ze svých farem ležících mezi 1800 a 2000 m n. m. Do této oblasti přišel jako teenager hledající práci na farmách. To se mu podařilo a začal sbírat kávu v místní vesnici. Po nějaké době náročné práce si mohl dovolit koupit dům a sám začal s pěstováním vlastní výběrové kávy. Okres Chirinos v provincii San Ignacio je jednou z nejznámějších oblastí pro kvalitní kávu v Peru. Má dobré spojení s okolními městy, což mají svědomí nové silnice a prosperující město, které slouží jako centrum pro obchod a nákup kávy. V Chirinos však stále dominuje řada družstev, starající se o jejich členy, farmáře. To má na svědomí těžší přístup na trh menším farmářům, kteří nejsou členy. Avšak pro obrovský potenciál místním podmínkám pro pěstování kvalitní kávy, se trh snaží otevřít všem farmářům a dát lepší nabídky, které v současnosti pokryjí sotva výrobní náklady. Tato káva byla omyta a plavena, než podstoupila proces sušení, které probíhalo jeden celý den ve stínu. Poté byla káva přesunuta do solárního sušícího stanu, kde za kontrolovaných podmínek byla sušena po dobu 45 dnů.
Tato káva je zpracována naturálně. Prochází fermentací po dobu 48 hodin, poté je sušená v silu v teplotě 28 stupňů Celsia. Po 16 hodinách se sušení přeruší a teplota se zvýší na 37 stupňů, dokud není dosaženo 20% vlhkosti. Následně se káva fermentuje v plastových bubnech 24 hodin a poté suší v parabolických sušičkách až k dosažení 10% vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1850 m n.m.
- Farmář: Eli Espinoza