Výběrová káva Peru ELEVI RUFASTO z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny čokoládové pěny, malin a mateřídoušky.
Jaen je město, ve kterém narazíte na kávu na každém kroku. Jelikož je tak nějak ve středu oblastí jako Cajamarca nebo El Diamante, proudí sem veškerá káva z hor v okolí. Je tu spousta velkých skladů známých importérů, mezi nimi samozřejmě i Falcon Coffees. Ti zde založili rovnou dceřinou společnost, a v rámci skladu je kompletně vybavená laboratoř pro hodnocení káv. Tenhle lot od Eleviho vyniká svou sladkou vůní bylin, která může až navodit dojem, že se nejedná o promytou kávu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.
- Farmář: Elevi Rufasto