Výběrová káva Nikaragua LOS PINOS z české pražírny Francin je charakteristická tóny kakaa, rumu, jahod a papáji.
Anaerobní příprava kávy je módním výstřelkem posledních řekněme pěti let a za tu dobu si našel řadu příznivců (a je fér si otevřeně přiznat, že i odpůrců "vždyť tohle už s kafem nemá skoro nic společného!"). Anaerobní příprava ovšem není jednoduchá, magie, která se v sudu odehrává závisí na mnoha faktorech jako např. teplotě, délce fermentace, množství kvasinek a baktérií a když se to s ní přežene, je v šálku kávy tak nesnesitelná, že se nedá vůbec pít. Proto i zde platí ono pověstné méně je někdy více a Nikaragua Los Pinos je toho zářným příkladem. Fermentaci v sobě má, ale citlivě ukrytou, takže se nepodbízí a tak se dá pít vlastně pořád, skvělé kafe pro každý den. My svou královnu hledali trpělivě déle jak tři měsíce, ale výsledek stojí za to.
Téměř dvě třetiny farmy Los Pinos leží v přírodní rezervaci Salva Negra. Díky specifickým klimatickým podmínkám tohoto místa je zde pěstovaná káva výjimečná. Místní horská řeka a pravidelné deště tu v pravý vegetační čas poskytují výborné podmínky pro její dozrání. Blízkost vodního toku na farmě využívají také pro ekologicky efektivní způsob zpracování, slouží tu jako zdroj energie namísto elektřiny a fosilních paliv. Farma Los Pinos byla založena již v 19. století německými osadníky a později zakoupena místní rodinou Corrales. Během vojenských nepokojů ve 20. století byla rodina donucena farmu opustit a po jejím pozdějším návratu pak farma dostala svůj současný název, který odkazuje k borovicím rostoucím všude v okolí. Ty a jiné jehličnaté stromy zadržují vlhkost v okolní půdě a zajišťují stálý přísun potřebných minerálů. Byron Corrales, současný majitel, je již třetí generací, která na farmě pěstuje kávu.
- Nadmořská výška: 1.450 m.n.m.
- Farmář: Don Byron Corrales
- Zpracování: anaerobní fermentace 72 hodin