Výběrová káva Nikaragua LA ESPANOLA z české pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny vína, smetanového těla a červeného ovoce.
Kávové třešně zrály v nejvýše položené části Nikaraguy - úrodné oblasti Nueva Segovia. Díky specifickému mikroklimatu a vulkanické půdě se toto místo řadí k jednomu z nejvlídnějších pro pěstování kávy v zemi. V pestré zvířecí společnosti žijící v okolních borovicových lesích sklidili plody farmáři ručně, poté je vyloupaly ze svrchních obalů a s obnaženou cukernatou dužinou je nechali schnout na vyvýšených afrických postelích. Výsledkem této metody - jinak nazývané red honey - je plné sametové tělo a chuť zralého ovoce.
U Honey procesu třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Metody honey zpracování rozdělujeme jako white, yellow, red nebo black honey. White honey jsou blíže promytým kávám a black honey chutnají podobně těm naturálním.
- Nadmořská výška: 1600–1650 m.n.m.
- Sklizeň: 2021
- Způsob zpracování: Red Honey