Výběrová káva Brazílie RAFAEL VINHAL z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny malin, meruněk, marcipánu a mléčné čokolády.
Tento experimentálně zpracovaný mikrolot od Brazilského farmáře nás oslovil hned po prvním ochutnání. Kávu přivezly až k nám do České republiky dvě české importérky z Chicas Industry, které s farmářem spolupracují již delší dobu.
Rafael Vinhal je nejstarší syn Alfonsa a Marcélie a odstartoval třetí generaci farmářů na této rodinné farmě. Je odpovědný za komerční rozvoj farmy a značky Vinhal. Nikdy předtím neexportoval přímo a nyní je to jeden z jeho hlavních projektů. Brazílie funguje hlavně na bázi kávového monopolu a výkupních kooperativ, přímý obchod je tady zatím novinkou. Rafael je z té generace farmářů, které zajímá, kam jejich káva doputuje, které pražírny s jejich kávou pracují a jaký je konečný produkt několikaměsíční dřiny. Pěstuje kávu na farmách Fazenda Estrela a Fazenda Recanto, dvou nemovitostech v Serra do Salitre v oblasti Cerrado Mineiro. V průběhu farmy získaly certifikaci Rainforest Alliance, 4C a Certifica Minas a přijali ty nejlepší postupy v souladu se zásadami udržitelnosti a respektu k lidem a životnímu prostředí. Rafael říká „Jsme rodinný podnik a každý, kdo pro nás pracuje, kávě naprosto propadl. Jsme také členy brazilské asociace výběrové kávy (BSCA).”
Tato arabika odrůdy Topázio pochází ze sektoru 3 z farmy Fazenda Recanto. Rafael ji zpracoval jako 3krát fermentovaný fully washed lot. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 48 hodin aerobně „nasucho“. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Následovala druhá fermentace – po dobu 172 hodin byly třešně fermentovány anaerobně a taktéž bez vody. Po této době přišel na řadu další termální šok a pak odslupkování. Třetí fermentace probíhala také anaerobně, tentokrát ale ve vodě a to po dobu 136 hodin. Na závěr byla káva odstředěna a sušena po dobu 23 dní.
- Nadmořská výška: 980 m – 2500 m n. m.
- Farma / washing station: Fazenda Recanto