Slunné dny si přímo říkají o toto sladké pohlazení. To vám dodá šálek šálek mexické výběrovky TENEJAPA z francouzské pražírny Terres de Café. Těšit se můžete na jemný karamel, sladké pohlazení v podobě čokolády a medu. Zkrátka kombinace, která vás neomrzí.
Tenejapa je jednou ze 119 obcí Chiapas v jižním Mexiku. Kromě výroby kávy producent Don Lorenzo vlastní včelí úly a vyrábí kakao. Díky němu mají obyvatelé možnost pronájmu prostor na jeho pozemku, aby se celá komunita Sibactelu mohla vyučit zemědělským praktikám. Don Lorenzo patří k mayské komunitě a k etnické skupině Tseltal. Nemluví španělsky. Jeho syn Alonso, zodpovědný za několik plodin, je zodpovědný za sledování správných postupů obhospodařování půdy. Farma dona Lorenza má rozlohu 2,5 hektaru.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně).
- Nadmořská výška: 1200 m n. m.
- Producent: Lorenzo Intzín, Bartha Intzín, Alonso Jiménez