Výběrová káva Peru LA PALTA z pražírny Chroast Coffee Roasters je charakteristická tóny jahod, červených hroznů a karamelu.
Elias Gomes Muños a jeho žena vyrostli oba na kávových farmách a v své 2 děti vychovávají ve stejném duchu odhodlání a lásky k pěstování kávy. V jejich plně promytém lotu se tak zrcadlí velký smysl pro detail a tvrdou práci. Elias se připojil k družstvu Coopagro v roce 2017 a díky jejich technické a materiální podpoře jeho farma roste a s ní i životní úroveň celé rodiny.
Zpracování kávy v Peru je rustikální, ale jejich tradiční metody spolu s technickou podporou od družstva Coopargo zajišťují pěstování a zpracování kávy tu nejlepší možnou péči. Ve Finca La Palta jsou třešně selektivně sbírány a ještě týž den odslupkovány pomocí Eco Pulperu, což je stroj, který za pomocí vysokého tlaku odstraní slupku z třešní. Po 15 až 25 hodinách suché fermentace se třešně promyjí a rozloží na sušící postele, kde schnou přibližně 15 dní. Jakmile dosáhnou správného obsahu vlhkosti, putují do pytlů a zhruba 10 dní odpočívají v Eliasově malém skladu. Poté jsou převezeny do skladů družstva, kde zůstávají dalších 30 dní před přípravou na vývoz.
Družstvo Coopargo dnes sdružuje zhruba 650 farmářů a poskytuje jim nejen technickou podporu, ale i odborné rady související s pěstováním a zpracováním kávy. Díky podpoře družstva se dokonce jeden jeho člen umístil na 1. místě v soutěži Cup of Excellence 2017.
- Producent: Elias Gomes Muños
- Region: Berlin Bajo, Huabal
- Nadmořská výška: 1700 m. n. m.
- Zpracování: promyté (washed)
- Odrůda: Caturra, Pache, Catimor