Výběrová káva Kostarika VAMAY - limitovaná edice z české pražírny Rustynails je charakteristická tóny broskvového kompotu, sušeného ananasu a papáji.
Káva VAMAY se pěstuje v Santa Maria de Dota, která se nachází v kávové oblasti Tarrazu. Kávové plantáže se nacházejí v nadmořské výšce 1650 – 2100 mnm v nádherné krajině strmých svahů, které chrání úrodu před atlantským počasím. Tato oblast je již známá jako země výjimečné kávy, a to nejen pro vlastnosti její půdy, ale také pro zkušenosti a tvrdou práci pěstitelů kávy. Při hledání vysokého standardu kvality začali farmáři od roku 2009 zpracovávat kávu ve vlastním mikromlýnu v Los Angeles. Díky otevření mlýna jsou nyní schopni pokračovat v práci a péči při pěstování až po zpracování, rozdělování sklizně na šarže a mikrošarže. Pěstují se zde tradiční kostarické odrůdy, jako je Caturra a Catuai Red a Yellow, stejně jako exotičtější odrůdy vyhledávané na trhu jako jsou Typica, SL 28 a Geisha. Díky této tvrdé práci a pozornosti vyhrál jejich lot s odrůdou Geisha v roce 2018 první místo v soutěži Costa Rica Cup of Excellence v roce 2018.
Typica Mejorado je vylepšená verze Typica a pěstuje se hlavně v Ekvádoru. Na základě genetického testování World Coffee Research zjistili, že Typica Mejorado je ve skutečnosti odrůda Bourbon, vzniklou z etiopské odrůdy Landrace.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.
- Odrůda: Typica Mejorado