Slaďoučká kávička z Kostariky od pražírny One Eleven vám v šálku vykouzlí opravdový zážitek. Mlsné jazýčky si přijdou na své, protože tato výběrovka v sobě skrývá chutě punče, koňaku a nádech sladkých višní. V létě určitě výborně vynikne i pěkně za studena s ledem, tak ji ochutnejte i vy!
Zrnka této výběrovky pochází z farmy Finca Las Lajas z daleké Kostariky. Oscar a Francisca Chacon pečlivě dohlížejí na sklizeň a zpracování kávy z kolekce Las Lajas Double Diamond. Tento nový typ fermentace zavedli v roce 2022. Během sklizně Francisca měří Brixovu hodnotu kávové třešně. Hodnota Brix je měření obsahu cukru v plodech, v tomto případě v kávových třešních, a je klíčová pro určení optimálního stupně zralosti. Sklizeň začíná, když je Brixova hodnota přibližně 22°, což znamená, že 22% třešně je tvořeno cukrem. Tato metoda je obzvlášť důležitá, protože novější odrůdy kávy mohou dozrávat do různých barev a Brixova hodnota pomáhá udržet konzistentní úroveň zralosti. To je klíčové pro produkci vysoce kvalitních káv.
Jak byla tato kávička zpracovaná?
Mikro/nanoloty kávy z kolekce Las Lajas Double Diamond jsou sklízeny velmi pozdě a jsou pečlivě ručně kontrolovány, zda nejsou poškozeny nebo něčím znehodnoceny. Poté jsou omyty ve studené pramenité vodě a jsou sušeny na slunci po dobu přibližně 7 dní. Poté jsou fermentovány po dobu dalších 30 dní na speciálních zastíněných lůžkách s velmi přesně regulovanou teplotou. Tomuto stylu sušení se nazývá "double diamond". Když je dosaženo vlhkosti třešní 11%, následuje finální vlastní anaerobní proces opakovaného ohřevu a chlazení, který představuje vrchol celého procesu. Tento proces je nesmírně pracný a vede k výslednému aroma, které je naprosto nezaměnitelné.
- nadmořská výška: 1520-1570 m n. m.