Doručení do Vánoc: Doručení na adresu
Stíháme(2-3 pracovní dny)

Kostarika CORDILLERA DEL FUEGO - 2021

od Beansmith.s

4.9(5 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Beansmith.s
Země původu
Kostarika výběrová káva Kostarika
Region
Kostarika - Tarrazu
Odrůda
Catuai, Caturra
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Anaerobní
Chuťový profil
Brusinky, Jablečný štrůdl, Skořice, Sušené fíky
Cuppingové skóre
87,25/100
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Kostarika CORDILLERA DEL FUEGO z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny jablečného štrůdlu se skořicí, brusinek, vanilky a sušených fíků.

Luis Eduardo Campos pracuje s kávou víc jak 36 let. Původně byl členem družstva v Tarrazú, které zkrachovalo na začátku roku 2000. 567 členů producentů se v roce 2004 rozhodlo koupit družstevní dluh a restartovat jej a pojmenovali to Altura San Ramon. Luis byl 11 let ředitelem Altura San Ramon a během této doby vyvinul své unikátní anaerobní procesy. V roce 2015 založil vlastní mikro mlýn. Začal nakupovat pouhých 300 pytlů kávových třešní ročně, ale nyní se do mlýna dodává 7 000 pytlů od více než 300 výrobců, včetně Luisových vlastních farem.

Luis vyvinul své anaerobní procesy poté, co pozoroval proces fermentace vín a napadlo ho, že použití podobné metody s kávou by mohlo vyvinout hlubší a komplexnější chutě.Proces začíná zralými kávovými třešněmi, které mají vysoký obsah cukru (měřeno Brixmetrem) protože je přínosný pro anaerobní proces. Odrůda není nejdůležitějším faktorem, ale zjistil, že Yellow Catuai funguje při tomto procesu dobře.

Luis má pro svůj anaerobní proces tři nádrže, které jsou pevně uzavřené (s přídavkem kávové drtě z jiného lotu) aby se do procesu nedostal kyslík. Fermentace trvá 22 až 24 hodin, přičemž teplota se udržuje těsně pod 10°C. Fermentace se musí zastavit, když už je veškerý cukr vstřebán, ale dříve, než vznikne alkohol. Během fermentace uvolňování CO2 vyvíjí tlak na zrna a zlepšuje to tak výslednou chuť.

Teplota, pH a měření Brix jsou tři nejdůležitější faktory v Luisově anaerobním procesu. Na otázku ‘‘Jak dlouho mu trvalo, než našel perfektní recept?‘‘ jeho odpověď zněla: “Stále na tom pracuji.”Po fermentaci se káva suší. Jelikož zrna jsou nasáklá přebytečnou dužinou, sušení trvá déle než obvykle. Nanáší se ve vrstvách přibližně 7 cm a prvních několik dní se každých 20 minut obrací. Každá ze tří nádrží může produkovat pouze dva exportovatelné sáčky kávy za den a další doba sušení a otáčení zvyšují náklady na pracovní sílu. Výsledkem je prémiový produkt.

Luisova snaha o nové a inovativní způsoby, jak zlepšit produkci kávy, také vyústila ve vývoj termico (termického) procesu. Zde se napůl promytá káva zahřívá s trochou dužiny, která zůstal na zrnu, což vede ke karamelizaci přírodních cukrů.Tato anaerobní káva nás svou chutí přivedla do vánoční atmosféry. A rozhodli jsme se, že to bude skvělá vánoční limitovaná edice. V chuti najdete sladký jablečný závin se skořicí s vanilkovou polevou, brusinkami a sušenými fíky.

  • Farma: Cordillera del Fuego
  • Nadmořská výška: 1 800 m n. m.
  • Acidita: Střední acidita

Další kávy od Beansmith.s

Hodnocení (5x)

Hodnocení celkem
4.9 / 5
Doporučuje
100%
5 z 5 uživatelů
Niche Zero 17. Březen, 2022
Doporučuje produkt
Nejlepší vánoční limitka co jsem letos vyzkoušel
Jedna z nejvoňavějších káv co jsem měl tu čest si doma udělat - krásně sladká vůně skořicového závinu
Chuť je krásně sladká s lehkou kyselostí - tohle se povedlo
Měl jsem 2x už koupeno a uvažuju, že ještě jednou vezmu :D
Laura 27. Leden, 2022
Doporučuje produkt
Milan Linhart ověřený zákazník 19. Prosinec, 2021
Doporučuje produkt
postrádal jsem ještě trochu sladkosti navíc, jinak aroma top
Ali ověřený zákazník 14. Prosinec, 2021
Doporučuje produkt
Ta vůně! Dominuje skořice a další vánoční koření typu badyán/hřebíček Čerstvě namleté je fakt snad štrůdl v prášku.
Ta chuť! Není vůbec kyselá, cítíte jenom explozi chutí koření, sušených rozinek/jablek s eventuelní hořkostí typu vlašského ořechu a krásný dlouhý aftertaste
Mám pocit že dát tam rum je recept na ideální energy-punč :D
Tohle bych mohl pít celou zimu - limitovaná edice :(
Recept
Aeropress - coarse espresso grind, voda 95°C, 2 filtry, 9g kávy -> 40g vody a 30s bloom -> dolít dalších 150g vody, provířit, utěsnit pístem -> nechat 1,5-2 minuty odstát -> pomalu vytlačovat cca 20-30 sekund. Nakonec zamíchat pro spojení všech chutí.
Nikystra 6. Prosinec, 2021
Doporučuje produkt
Úžasná vůně! Voní a chutná opravdu jako štrůdl, zamilovala jsem se (měla jsem filtr)

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5905 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice