Hledáte něco nového co vás nakopne? Ještě jste nevyzkoušeli cascaru? Pak jste tu správně. Už před staletími se z cascary připravoval sladký povzbuzující nápoj. Pecky, které se nacházely uvnitř plodů kávovníku, nikoho nezajímaly a nikoho taky ani ve snu nenapadlo, že za pár set let se z nich stane jedna z nejžádanějších komodit na trhu. Ochutnejte tuto parádu i vy, chuť vám může připomínat med, sušené švestky a černé třešně.
Cascara je vedlejší produkt zpracování kávových zrn. Jedná se o drcenou kávovou třešeň, která nabízí svěží ovocnou chuť a množství kofeinu a antioxidantů. Třešně byly zpracované suchou metodou, sušené na slunci 10-14 dní a následně uskladněny na 3 měsíce k uležení. Zpracování zrn ( tzv. „hulling“) probíhá až před samotným balením a expedicí.
Hacienda Sonora leží na úpatí sopky Poas. Farma využívá 100% obnovitelnou energii, kterou vyrábí vodní generátor, jenž přeměňuje proudící vodu na energii. Tato energie pohání mokré a suché mlýny a poskytuje bezplatnou elektřinu všem, kteří na farmě žijí a pracují. Celkově se Hacienda Sonora o svůj úspěch velkoryse dělí, vyplácí všem pracovníkům spravedlivé mzdy a podporuje místní komunitu. Farma a mlýn se rozkládají na ploše přibližně 100 hektarů. Z toho je 45 hektarů věnováno stinným kávovým pozemkům. Kávovníky jsou obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biodiverzita podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, která pomáhá pěstovat husté a lahodné třešně.
Recept:
- 25 g cascary
- 500 g vody 92-95 °C.
- Louhujeme 10 minut v horké vodě
- Scedíme do hrnku
- Vychutnáváme