Výběrová káva Kolumbie SANCHO z české pražírny JEDNO KAFE je charakteristická tóny hrušek, černého rybízu a karamelu.
Zábavná Kolumbie? To je závan hrušek, černého rybízu a karamelu. A toho rybízu? Tam fakt je! Producent Alexander Sancho pěstuje kávu 25 let a z toho je už 14 let součástí skupiny Asorcafe. Tento lot pochází z farmy La Victoria, která má pouhé 3 hektary s 1 hektarem pěstování kávy. La Victoria čítá kolem 5000 kávovníků produkujících pouze odrůdu Caturra. Asorcafe byla založena 11. července 2003 ve městě Pedegral v Inze a v současné době má 290 členů, kteří jsou součástí spolku. Asociace byla založena, aby pomohla těmto výrobcům organizovat se, aby prodávali své výrobky kávy jako výběrové, ale také poskytují rámec a strukturu pro další vzdělávání a rozvoj a současně pomáhají zlepšit ekonomické a sociální podmínky pro sebe, své rodiny a svou komunitu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1860 m n. m.