Pozor pozor! Další skvělá anaerobka je na světě! Tahle experimentální zrnka vám hravě pomohou rozšířit vaše chuťové obzory. V chuti na vás totiž čekají parádně šťavnaté pomeranče, jemný černý čaj a cherry rajčátka. Ano, vidíte dobře, rajčátka. V dochuti je totiž nelze opomenout. Nemusíte se ovšem bát, žádné kávovo-zeleninové gazpačo vás nečeká.
Mladý farmář Nesto Lasso se toho zkrátka nebojí. Zaměřuje se na zkoumání fermentačních procesů a oxidace zrn. Tato mladá krev neustále vymýšlí nové metody a vychytávky, jak z kávy dostat to nejlepší – a to je v případě těchto zrnek opravdu vidět, ehm tedy spíše chutnat. Na své farmě El Diviso v odlehlé části kolumbijského regionu Huila pěstuje raritní odrůdu Pink Bourbon (růžový bourbon), který se vyznačuje právě tím, že zralé třešně mají růžovou barvu. Odrůda je navíc zajímavá i vyšším obsahem glukózy, který jí dodává sametově měkký, jemný a komplexnější profil.
Anaerobně zpracované kávy poslední dobou vyhrávají žebříčky oblíbenosti. Jejich výrazně ovocná chuť zapříčiněná kvašením ovocných šťáv jim dodává jedinečné chuťové profily. Nestor sbíral plně zralé kávové třešně, které nechal kvasit 32 hodin v uzavřených nádobách bez přístupu kyslíku při kontrolované teplotě (17°). Poté Nestor třešně přesunul do nádrží, kde probíhal 12hodinový oxidační proces, zbavil zrnka slupky a nechal je fermentovat obalené v lepkavé vrstvě dalších 40 hodin. V neposledním kroku ponořil kávová zrna do 40° vody na dalších 80 hodin za občasného míchání. Proces fermentace ukončil termálním šokem, kdy zrna promyl téměř 70° vodou a zbavil je tak lepkavé vrstvy. Kávu přesunul do parabolických sušících systémů, které dosahují maximální teploty 30° a 18–24 dní ji sušil, dokud nedosáhla 11 % vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1.850 m n. m.
- Farma: El Diviso