Milovníci slaďoučkých káv by měli zpozornět! Britská pražírna Crankhouse přichází s naturálně zpracovanou Kolumbií, která vám příjemně osladí i nejnáročnější den. Připravte se na sušenou meruňku, malinu a karamelové křehké cukroví. Tyto tóny budou hrát na vaše chuťové pohárky jako orchestr.
Zrnka pro vás vypěstoval a zpracoval Nelson Hurtado, který patří do druhé generace vášnivých a kvalitou posedlých producentů kávy. Narodil se v Argelii, Antioquia, ale jako mladý muž procestoval celou Kolumbii a pracoval na různých kávových farmách, než se usadil v Gaitanii. Sám je nyní majitelem farmy El Eden, která má 4 hektary a leží v nadmořské výšce 1600 metrů. Kromě kávy na své farmě El Eden pěstuje Nelson také plodiny jako jsou mandarinky a guavy. Nelson na své farmě používá organické postupy a díky svým zkušenostem z práce na jiných kávových farmách velmi dobře chápe, co je třeba pro péči o půdu, a jak pečovat o kávové stromy. Váží si vztahu mezi přírodou a lidmi a pevně věří, že pokračování v organických postupech je nejlepší cestou pro další rozkvět kávového zemědělství. Nedávno investoval do výstavby lepší zpracovatelské stanice s vidinou zvýšení kapacity pro zpracování kávy a hlavně zlepšení kvality. Výsledky jeho tvrdé práce jsou výrazné a vy sami to můžete prostřednictvím této kávy vyzkoušet! Dnes Nelson pěstuje svou kávu obklopen mnoha jinými ovocnými stromy. Je okouzlen zvířaty žijícími v regionu, zejména ptactvem. Tím, že pečuje o své stromy a sází nové, věří, že přiláká na svou farmu více ptáků.
A jak byla tato káva zpracovaná?
Naturální, nebo také suché zpracování, spočívá v tom, že se celé kávové třešně suší na slunci. Nejprve jsou kávové třešně ručně sesbírány a vytříděny dle kvality. Poté jsou rozloženy na afrických postelích nebo plochách, kde jsou pravidelně převraceny, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Tento proces trvá několik týdnů a vyžaduje pečlivé sledování a řízení, aby se předešlo přehřátí nebo růstu plísní. Během sušení se cukry z dužiny kávové třešně přesunou do semene, což dává výsledné kávě její charakteristickou sladkou a ovocnou chuť. Poté se jen třesně oloupají a zrnka jsou připravna na export ve velkých pytlích.