Výběrová káva Kolumbie FINCA LA ESTANCIA - geisha ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny bergamotu, liči, malin a pomeranče.
Region Nariño se nachází v jižní části Kolumbie a právě tam najdete také farmu La Estancia. V roce 2012 ji koupil Benjamin Botina spolu se svým otcem. Od té doby se farma rozrostla a Benjamin začal produkovat své první micro loty. Během sklizně zaměstnal až 15 zaměstnanců, kteří sbírali zralé kávové třešně variety Geisha. Kromě toho se začal učit angličtinu, aby se dostal k většímu množství informací ohledně pěstování kávy. I tomu připisuje svůj velký úspěch - vítězství v soutěži o nejlepší výběrovou kávu v regionu Nariño. Jeho pracovitost a ambice stát se nejlepším farmářem v celé Kolumbii se přenesly do této Geishe. Z několika exkluzivních káv, které jsme ochutnávali, nám právě ta jeho vyrazila dech. V chuti vaše smysly pohladí bergamot, liči, malina a pomeranč. Na tuto specialitku budete ještě dlouho vzpomínat.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.
- Producent: Benjamin Botina
- Odrůda: Geisha