Od této Kolumbie EL AGRADO upražené slovenskou pražírnou Mlsnacava můžete očekávat sladkost, typickou pro kávy zpracované metodou honey. Výsledný šálek espressa pak v sobě bude ukrývat zejména ovocné tóny manga, malin a granátového jablka, doplněné o plnou chuť kakaa.
ACC coop (Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz) je nezisková organizace, která byla založena v roce 2016 v Piendamó v provincii Cauca. Cílem sdružení bylo vždy zlepšovat kvalitu kávy. ACC má 77 členů s průměrnou rozlohou 1,5 hektaru půdy v nadmořské výšce od 1 700 do 2 100 metrů. Sdružení pomáhá svým členům s obchodními strategiemi a technologiemi souvisejícími s pěstováním.
Při honey procesu zůstává na kávových zrnech během zbavování slupek určité množství slizu a dužiny. Tento povlak zůstává na zrnu během fermentace a sušení, čímž přispívá k množství cukrů absorbovaných zrnem a ovlivňuje chuťové tóny výsledného šálku. Množství zbývajícího slizu určuje typ honey procesu - white, yellow, red nebo black ve vzestupném pořadí podle koncentrace slizu. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Při práci s kávami zpracovanými honey metodou se často upřednostňují vyvýšená sušící lůžka, protože umožňují dostatečné proudění vzduchu. Vzduch zajišťuje rovnoměrné sušení zrn a snižuje výskyt plísní a bakterií. Na druhou stranu jsou někteří pěstitelé zvyklí používat sušení na terase vystavené slunci, které vyžaduje pravidelné shrabování zrn, aby se zabránilo vzniku plísní. Celková doba fermentace a sušení závisí na těchto rozhodnutích a také na okolní teplotě a vlhkosti, ale při zpracování metodou red honey je třeba bez problémů počítat se dvěma týdny od odpeckování až do ukončení sušení.
- Sběr: březen - září 2022
- Producent: El Agrado Honey