Představujeme vám sladkou, ovocnou a zároveň bezkofeinovou kávu, která je dokonalým společníkem pro ty, kteří si chtějí vychutnat lahodnou kávu bez stimulujícího účinku kofeinu. Tato promytá bezkofeinová káva z Kolumbie od pražírny Jokes Aside Coffee je jako sladký dezert plný ovocných a acidních tónů po citrónové kúře a příjemné sladkosti připomínající třtinový cukr a perník. Vychutnejte si tuto bezkofeinovou kávičku i vy.
Ana Mustafa pochází z rodiny pěstitelů kávy v kolumbijském městě Pereira v provincii Risaralda. Tato oblast je známá jako "Coffee Axis of Colombia", protože se jedná o tradiční oblast s vysokou produkcí kávy v zemi. Anina rodina vlastní a spravuje tři farmy v okolí města Pereira. Až donedávna se na farmách rodiny Mustafá vždy pěstovala velké objemy komerční kávy. Anin zájem o výběrovou kávu a přístup na trh s výběrovou kávou, který má nyní díky projektu LaREB, ji přiměl k tomu, aby na svých farmách začala produkovat loty výběrové kávy s cílem přejít na většinovou produkci výběrové kávy. Ana se ujala řízení specializovaných protokolů sklizně, separace a zpracování lotů, které produkuje na svých rodinných farmách, a začala uvádět na trh vysoce hodnotné, výběrové kávy v oblasti Kolumbie, která je obvykle známá pro jen pro komoditní kávu.
Při procesu dekofeinizace pomocí "sugar cane" metody káva nejprve prochází napařováním při nízkém tlaku, aby se odstranil pergamen, a poté se naloží do horké vody, aby zrna nabobtnala a změkla. To pak připraví kávu na hydrolýzu kofeinu, který je navázán na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakt (přirozeně získaný z fermentace cukrové třtiny a nikoli z chemické syntézy) se poté naplní předpřipravenou kávou, která se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se kofein snížil na správnou úroveň. Jakmile je tento proces dokončen, musí být káva před přechodem do závěrečných beden očištěna od zbývajícího ethylacetátu pomocí tlakové páry. Odtud je káva přesunutá do vakuových sušících bubnů, kde je odstraněna voda dříve používaná k navlhčení zrn a káva se suší na 10 až 12 %.