Výběrová káva Keňa TOP MASSAI z německé pražírny Supremo je charakteristická tóny bobulového ovoce, má jemnou aciditu a intenzivní aromatickou chuť.
Tato káva pocházející z oblasti kolem Kilimandžára získala svůj název podle původní africké etnické skupiny Masajů, kteří se usídlili právě mezi Kilimandžárem a horou Mount Kenya. Pěstuje se tradičním způsobem ve vysokých nadmořských výškách, kde jsou kávovníky zasazeny do nakyslé vulkanické půdy z vyhaslé sopky Mount Kenya. Vulkanická půda propůjčuje kávě Top Massai příjemnou kyselost, kterou ale přitom doprovází sametová hebkost. V Keni jsou téměř dvě třetiny celkové produkce kávy pěstovány na malých farmách, které zaměstnávají podle odhadů z roku 2012 až 6 milionů obyvatel z celkových 44,4 milionů. Sazenice arabiky byly do Keni přivezeny kolem roku 1892 ze sousední Tanzanie.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1600 – 2000 m n. m.