Na léto jsou kávičky z Keni vždy ideální volbou díky své šťavnatosti, plnému tělu a ovocným tónům, které provoní šálek i celou místnost. Skvěle chutnají i na ledu, takže v horkých dnech vás také nezklamou. V šálku této kávy převládá chuť černého rybízu s jemnou pikantností růžového pepře. Tělo je plné se sirupovitým pocitem v ústech připomínajícím džem z lesních plodů a kyselinku zajišťují limetkové tóny. Dochuť je dlouhá a ovocná, takže tuhle kávu od pražírny Stow si zamilujete!
Tato káva byla vypěstována ve zpracovatelské stanici Kigwandi, která patří družstvu Mutheka Farmers Cooperative Society a nachází se na svazích hory Mount Kenya v Nyeri ve střední Keni. Oblast Nyeri je spolu se sousední oblastí Kirinyaga známá svými intenzivními, komplexními a mimořádně kvalitními kávami. Nyeri nabízí fantastické podmínky pro produkci vysoce kvalitní kávy. Bohatá půda, vysoká nadmořská výška, ve které se farmy nacházejí, a dobře vyškolený personál jsou dokonalou kombinací pro dosažení nejvyšší kvality.
Jak byla tato zrnka zpracovaná?
Kávové třešně se sbírají ručně v plné zralosti. Poté se dopraví do zpracovatelské stanice v Kigwandi, kde se zahájí proces mokrého zpracování. Třešně se namočí do vody, aby se odstranily případné nedokonalosti. Odpadní voda se vypouští do zavlažovacích nádrží, kde se filtruje pro další použití. K odstranění slupek kávových třešní se v továrně používá tříkotoučový rozvlákňovač. Káva se přes noc fermentuje v pergamenu, aby se rozložily cukry, poté se očistí, namočí a rozloží na vyvýšená sušící průsvitná síta (africké lůžko). Doba sušení závisí na podnebí, okolní teplotě a zpracovávaném objemu a může trvat celkem 7 až 15 dní. Po ukončení sušení se káva nechá 30 až 60 dní odpočívat, aby se stabilizovala, a poté se zabalí do pytlů typu grain-pro a je připravená k exportu.
- nadmořská výška: 1600 m n. m.