Milovníci šťavnatých káv, tato Keňa je tu pro vás. Promytých Keň na filtr sice najdete plno, ale tato od Gringo Nordic rozhodně stojí za vyzkoušení! Těšit se můžete na šálek plný ovocných tónů. Najdeme zde grep, červený rybíz a třešně.
Tato 90kilogramová malá šarže pochází z oblasti Embu v jihovýchodní Keni. Káva roste na svazích hory Mount Kenya v nadmořské výšce 1800 metrů a zde se také sklízí a zpracovává. Vysoká nadmořská výška přispívá ke kyselosti kávy a jejímu živému chuti v ústech. Továrnu Gikirima provozuje zemědělská společnost Kibugu Farmers Cooperative Society (FCS). Kávové třešně sem dodává více než 1 050 členů. Členové Kibugu FCS pěstují odrůdy SL28, SL34 a Ruiru 11 na malých rodinných farmách, které mají obvykle rozlohu menší než 1 ha. Společnost Gikirima Factory pak přijímá veškerá opatření, aby zachovala výjimečnou kvalitu třešní dodávaných členy. Káva se v den dodávky myje a fermentuje, poté se suší a průběžně třídí, aby se předešlo vadám.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.