Výběrová káva Keňa NYOKABI MUNGAI z britské pražírny Girls Who Grind Coffee je charakteristická tóny čokolády, ostružin, pomerančového květu a limetky.
Pokud jste o Vava's Coffee ještě neslyšeli, posaďte se a poslouchejte. Vava Angwenyo je žena s vizí zpochybnit status quo a podpořit pozitivní sociální změny v kávovém průmyslu. Tato vize vychází z vrozené keňské vášně pro kávu a snahy podpořit udržitelnou produkci kávy v rámci keňského a širšího východoafrického regionu tím, že sleduje produkci vysoce kvalitních kávových zrn u nezávislých drobných pěstitelů, kteří den co den pracují navzdory velkým překážkám a s mizivými prostředky, aby vyprodukovali jednu z nejchutnějších káv na světě, často bez pochopení a ocenění konečných plodů své práce. V roce 2009 založila společnost Vava, jehož hlavním cílem je přispět k lepším vyhlídkám místních komunit a celého kávového průmyslu do budoucna.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1600-1800 m n. m.
- Farmářka: Nyokabi Mungai