Milovníci šťavnatých filtrů, tato Keňa je tu pro vás. Promytých Keň na filtr sice najdete plno, ale tento od Grunt rozhodně stojí za to vyzkoušet! Mimo chutí černého rybízu, který bývá v Keni typický, chuť krásně nadlehčí svěžest jablečného moštu. Díky tomu nabude filtr z těchto zrnek nových rozměrů.
Počátky pěstování kávy v Keni sahají do konce 90. let 19. století. I přes relativně krátké působení v kávovém průmyslu se však tato země již zapsala do historie - keňská zrna patří mezi nejoblíbenější a nejoceňovanější kávové nápoje na celém světě.
Tato výjimečná zrnka ze zahrad Kijani Kiboko vděčí za jedinečnou komplexnost chuti a vůně červené sopečné půdě, na kterou je oblast Nyeri bohatá, příznivému klimatu a vysoké nadmořské výšce, ve které se kávové plantáže nacházejí. Zkratka "AA" označuje zrna velké velikosti (s průřezem větším než 7,2 mm). Výsledkem jsou zrna s mimořádně vyváženým a zajímavým chuťovým profilem, který zaujme i ty nejnáročnější znalce.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
SL 28 je známou a oblíbenou africkou odrůdou kávy. Je odolná vůči suchu a nemocem, proto je oblíbená mezi farmáři právě v různých zemích Afriky. SL34 je odrůda přizpůsobená vysokým nadmořským výškám a silným dešťům. Bohužel je náchylná na nemoci, což však kompenzuje výjimečnou kvalitou šálku. Ruiru 11 je charakteristická malým vzrůstem a vysokou odolností vůči listové rzi a jiným nemocem.
- Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n. m.