Milovníci šťavnatých a ovocných káv, zpozorněte! Pražírna Square Mile si pro vás připravila zrnka z Keni, která vás potěší svěží chutí ostružin a pomeranče. Čím více vám bude káva v hrnku chladnout, tím ovocnější váš kávový zážitek bude. Do této kávy se prostě musíte zamilovat na první napití!
V rámci programu Vava Coffee z roku se pražírna vrátila k oblíbené kávě z Chepsangor z okresu Nandi v Keni! V malebném kraji Nandi Hills se nachází usedlost Chepsangor Hills. Podnebí je obklopeno řekami, vodopády a hojnými dešti, což má za následek jedinečný chuťový profil. Producentka Rosebella Langatová se v rámci svého projektu snaží podporovat drobné pěstitelky a zpracovává jejich třešně spolu s kávou z vlastního panství ve svém mokrém mlýně. Rosebella vybrala název svého statku podle slova, které v regionálním jazyce znamená "drsné, hornaté místo". Díky dopadu projektu začali místní obyvatelé říkat "Chepsangor" i okolní oblasti. Díky oslavě žen pěstitelek na velkých i malých usedlostech se i nadále vyrábějí vynikající jedno druhové kávy, které vytvářejí bohatší obraz toho, co Keňa nabízí.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1850 - 2040 m n. m.