Výběrová káva Jemen ALMAA ANAEROBIC 120H NATURAL NAX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny cukrové vaty, mandlí a balkánské cukrovinky lokum.
Jemen je zemí, která vyváží kávu do celého světa již od 16. století a stává se tak jedním z nejstarších vývozců kávy vůbec. Kávu v regionu Haraz pěstuje na malých terasovitých farmách ve vysokých nadmořských výškách kolem 2000 farmářů. Veškerá káva se ručně sbírá, pěstuje se s použitím přírodních organických hnojiv a suší se na vyvýšených afrických postelích nebo na střechách. Haraz je od pradávna známý produkcí nejlepší jemenské kávy. V jeho údolích rostou kávovníky, které čerpají vodu z jeho přilehlých řek. Pěstitelé kávy využívají v oblasti celkem 9 zpracovatelských stanic, kam dodávají kávová zrna každé 3-4 dny v sezóně. Zpracovatelská stanice Mocha, odkud pochází tato káva funguje již 4 roky. Spolupráce s místními farmáři začala tím, že jim poskytla potřebnou edukaci o produkci kvalitní kávy.
Pro uskutečnění zpracování této experimentální šarže byla vybrána oblast Wadi Al-Maa, a to především kvůli poloze a dostupnosti vody. Káva se nejprve promyla a po opláchnutí se na 120 hodin uložila do uzavřených sudů bez přístupu kyslíku. Poté se káva nechala 3 dny sušit ve slupce, aby se snížila její vlhkost. Později byla káva podrobena dalšímu sušení ve stínu ve speciálně postaveném skladu, kde bylo možné regulovat vlhkost a teplotu s ohledem na klimatické podmínky. Káva se sušila celkem 40 dní, přičemž se třešně pravidelně obracely. Káva se poté skladovala za zvláštních podmínek po dobu přibližně 3 měsíců, aby se mohla usadit a homogenizovat.
- Nadmořská výška: 1700 - 2100 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Mocha Mill