Výběrová káva Guatemala FINCA GASCON z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny hnědého cukru a citronových bonbonů.
Kávu Guatemala FINCA GASCON charakterizuje krásná škála citrusových a peckovinových tónů - od čerstvých broskví a meruněk až po sladkost citronových bonbonů a hnědého cukru. Tělo je sametové a elegantní, závěr je čistý, dlouhý a vyvážený s květinovým charakterem.
Úchvatné město Antigua, obklopené sopkami a chráněnou přírodou, bylo kdysi koloniálním hlavním městem Guatemaly a dnes je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. V nadmořské výšce mezi 1700 a 2100 metry nad mořem leží farma Finca Gascon na půdě bohaté na živiny a minerály. V tak vysoké nadmořské výšce dozrávají třešně pomalu, čímž se maximálně využívá tento úžasný prostor. Felipe Contreras, teprve 26letý farmář, je jedním z mála producentů, kteří pěstovanou kávu také praží.
Z části farmy s jedinečným mikroklimatem byla tato Finca Gascon zpracována stylem Black Honey. Díky pečlivému měření hladiny cukru v průběhu zrání třešní je Felipe schopen sklízet a vybírat třešně v okamžiku dokonalé zralosti. Po sběru se odstraní vnější slupka, ale vrstva ovocného slizu zůstane. Při sušení bobů sliz pomáhá ovlivnit hloubku a komplexnost, ale je třeba věnovat pečlivou pozornost tomu, aby nedošlo k přílišnému zkvašení nebo vzniku plísní. Zrna se poté přenesou do plastových sudů, kde probíhá 48hodinová anaerobní fermentace, a poté se suší na vyvýšených postelích po dobu přibližně 22 dnů. Tento složitý hybridní proces přispívá k jedinečnému a vyváženému profilu. Tento způsob zpracování za sucha spotřebuje mnohem méně vody než praní, které se v Guatemale často používá, a je také jedním z mechanismů, jak se Finca Gascon snaží snížit dopad na životní prostředí.
- Farma: Finca Gascon
- Farmář: Felipe Contreras
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.