Výběrová káva Guatemala EL LIMON z britské pražírny Hasbean je charakteristická tóny brusinek, černého rybízu, hnědého cukru, čokoládového likéru.
O proti kávě EL LIMON - black honey, je tato káva zpracována čistě naturálně.
El Limon jsem objevil v roce 2013 při mé cestě po Guatemale. V té době jsme nenakupovali kávu přímo z Guatemaly, ale od té doby z toho stalo jedna z našich nejsilnějších spoluprací. Farmu vlastní Guadalupe Alberto Reyes, bývalý starosta města Palencia, které pomohl vybudovat. Jedna z věcí, kterou miluji na El Limon je Albertova touha experimentovat. Kdysi bylo možné zpracovávat kávou pouze jednou metodou, ale dnes už může zpracovávat několika způsoby nezávisle na sobě a také podle odrůd. Před pár lety chtěli Raul a Alberto zkusit pár experimentů s kávou. Začali si pohrávat se metodami zpracování a sledovali, co se bude dít. Farma, kde zpracovávají kávu metodou honey, s kterou Raul spolupracuje používá střední nastavení (Red Honey). Ale Raul chtěl zkusit Black Honey tato metoda je nejčastěji používaná v Kostarice. Ale Black Honey metoda v Guatemale funguje tak, že při odslupkování se z některých třešní kompletně odstraní slupka a některé jsou strojem prakticky nedotknuté. To znamená, že se to takový mix Black Honey a naturálního zpracování. Poté se nechá káva ležet 13 dní - což je stejná doba, při které zpracovávají kávu suchou (naturální) metodou.
- Producent: Guadalupe Alberto 'Beto' Reyes
- Oblast: Palencia
- Zpracování: suché (natural)
- Nadmořská výška: 1600 m n.m.
- Odrůda: Bourbon
- Cupping score: 87