Ať už musíte kofein odložit z jakéhokoliv důvodu, s kávičkou GEOMETRY z dílny americké pražírny Onyx Coffee Lab si toho ani nevšimnete. Tahle káva je blendem zrnek z Kolumbie a Etiopie. Jejich kombinace vykouzlila krásně ovocný šálek plný tónů meruněk a švestek. Nechybí ani svěžest zelených jablek a heřmánku.
Kolumbie
Etylacetát z cukrové třtiny nebo obecně známý jako EA je přírodní proces dekofeinizace kávy. Obvykle se vyskytuje v Kolumbii, kde je cukrová třtina snadno dostupná, a začíná výrobou melasy z cukrové třtiny. Po vytvoření se uchovává v kádích, kde fermentuje. Bakterie produkují kyselinu octovou, podobně jako při kvašení kávy, a na vrcholu kvašení se přidává alkohol, který se nazývá ethylacetát. Aby se mohl použít na kávu, zelená káva se nejprve spaří v nádržích, aby se zvýšila vlhkost - zrna nabobtnají, což umožní extrakci kofeinu. Do směsi se přidá ethylacetát, který kofein v kávě rozpustí. Poté se káva promyje vodou a nechá se usušit. Nejdůležitější součástí kávy EA, a také důvodem, proč chutná tak sladce, je to, že se vyhýbá vysokému tlaku a vysokým teplotám, které kávu rychle znehodnocují.
Etiopie
Etiopská zrnka z tohoto blendu byla o kofein připravena pomocí "švýcarského vodního" procesu. Začíná se něčím, čemu se říká GCE neboli extrakt ze zelené kávy. Ten je klíčový pro krok dekofeinizace a po něm následuje rehydratace kávy, která umožňuje dosáhnout optimální úrovně extrakce kávových zrn. Poté se kofein odsaje pomocí GCE, který v kávě cirkuluje po dobu 8-10 hodin, dokud zrna nedosáhnou 0,01 % obsahu kofeinu. Káva se poté vysuší na optimální úroveň pro pražení, znovu se zabalí do sáčků a odešle zpět do pražírny.
- Nadmořská výška: 1950 m n.m.