Od bratislavských Triple Five nám přišla tahle jemná etiopská kávička s tóny jasmínového květu, červených bobulí a jahod.
Etiopie je považovaná za kolébku kávy, oblast kde dřív divoce rostla Coffea Arabica. Region Yirgacheffe je se svou dlouhou historií pěstování jednou z nejznámějších oblastí výběrové kávy vůbec. Vysoká nadmořská výška dodává kávě z tohoto regionu výraznou květinovou chuť a příjemnou citrusovou aciditu. V dnešní době je pro krajinu typická struktura tzv. „smallholder“ farem, tedy že kávu pěstují drobní farmáři na svých malých plantážích. Po sběru úrody většina farmářů sváží svoje třešně na zpracovaní do centrální promývací stanice. Tato káva pochází ze zpracovatelské stanice Aramo v Yirgacheffee, okres Aricha, kde se káva zpracovává z cca 20 % suchou metodou a z 80 % pomocí mokrého zpracovaní.
Tato káva je zpracována pomocí suché, nebo také naturální, metody. Ty nejzralejší třešně se suší cca 15-20 dní na Slunci za pomoci takzvaných „afrických postelí“. Během dne jsou třešně otáčeny, aby se zajistil rovnoměrný proces sušení, ale také se zamezilo nežádoucí fermentaci. Během celého procesu sušení se cukry v dužině ovoce částečně absorbované zrnkem, výsledkem tohoto počínání je typická ovocná a sladká chuť kávy. Když kávové třešně dosáhnou požadované vlhkosti kolem 13 %, tak se začíná proces oddělování slupky ovoce od zrna.
- Nadmořská výška: 1950-2150 m n. m.
- Sklizeň: 2023