Výběrová káva Etiopie TSEGAYE TEKEBO z německé pražírny Fjord Coffee Roasters je charakteristická tóny bezového květu, jogurtu a jasmínu.
Tsegaye Tekebo vlastní vedle své farmy na okraji vesnice Biloya středně velkou mycí stanici. Jeho farma je přibližně třikrát větší než průměrná velikost zahradní kávové farmy v oblasti. Tsegaye Tekebo je zavedeným pěstitelem kávy v kebele Biloya. Jeho tradiční dovednosti v oblasti hospodaření s kávou jsou doplněny moderním přístupem ke specialitám, který ho naučil Getu Bekele ze společnosti G Broad a Jabanto Group. Přesazuje odrůdy kávy, které mají vysoký výnos, vysokou kvalitu, jsou odolné vůči suchu, chorobám a škůdcům. Tyto odrůdy jsou vybírány z místně adaptovaných krajových odrůd, jako jsou Dega a Walichu, a úspěšných odrůd JARC.
Systém zahradní produkce kávy s dobře udržovaným agrolesnickým hospodařením nejlépe vystihuje ekologii Tsegayeho farmy a okolních farem v kebele Biloya. Na celé jeho farmě rostou kávovníky v lehkém stínu vytrvalých stínomilných stromů a potravinářských plodin, jako je Enset (nepravý banán). Většina farmářů v regionu pěstuje kávu s prolínáním potravinářských plodin, což je pro permakulturu skvělé, protože jsou skvělým zdrojem kompostu a také každoroční finanční podporou. Organický kompost je jediným zdrojem živin, který se používá k hnojení kávovníků i ostatních potravinářských plodin skupiny Jabanto.
- Původ: Biloya Kebele v Kochere Woreda - zóna Gedeo, Etiopie
- Pěstitel: Tsegaye Tekebo
- Nadmořská výška: 1780 m.n.m.