Výběrová káva Etiopie SUPERFREAK z belgické pražírny Wide Awake Coffee je charakteristická tóny jahodového krému, marakuji, žvýkaček a borůvek.
Chelichele je známá mycí stanice, která stojí v nadmořské výšce 1.950 metrů a přijímá třešně od malých farmářů v oblasti Yirgacheffe. Zemědělské metody jsou zde do značné míry tradiční. Zemědělci pěstují kávovníky i s jinými plodinami, třešně sbírá celá rodina a většina farem je ve výchozím nastavení ekologická. Díky podnebí, půdě a nadmořské výšce jsou kávy z této oblasti velmi vyhledávané. Zemědělci selektivně vybírají zralé třešně a doručují je na stanici. Tam je třešeň zkontrolována a tříděna. Pro tuto anaerobní šarži je vybrány vždy jen plně zralé třešně.
Kávové třešně jsou pevně zabaleny do sáčků GrainPro, uzavřeny a fermentovány 24 hodin bez přístupu kyslíku. V této době mikroby, které podporují fermentaci, rychle spotřebují veškerý kyslík v uzavřených pytlích. V tom okamžiku se prostředí stane anaerobním (bez kyslíku). V tomto novém prostředí mikroby, které kyslík obvykle spotřebovávají, přežívají obtížněji a ty, které naopak vzkvétají díky oxidu uhličitém, jsou schopni dále zprocesovávat fermentaci. Po kvašení se třešně nechají 3 týdny sušit na přímém slunci na vyvýšených postelích. Pracovníci často obracejí třešně, aby podpořili rovnoměrné sušení.
- Producent: Chelichele Station
- Nadmořská výška: 1.950 m.n.m.