Etiopie Odaco od budějovické pražírny Kmen Coffee Roasters odráží svou mocnou kulturu lidí z této komunity. Farmáři dováží zrnka do zpracovatelské stanice Dayeho Bensy, která produkuje skvělé kávy, o níž je zájem po celém světě. Pražírna pro vás jednu takovou získala. Chutná jako višňový cheesecake, žlutý meloun a čaj z lesních plodů.
Tento malý mikrolot pochází od 563 farmářů z komunity Shantawene a byl nazván Odaco, aby odrážel mocnou kulturu lidí z této komunity. Odaco je jméno oblíbeného stromu, pod kterým se komunita schází, aby řešila konflikty v oblasti. Zpracovatelská stanice Daye Bensa je komunitně orientovaný podnik, který farmářům poskytuje dodatečné bonusové platby na základě objemu a odměňuje konzistentnost rok co rok. V letošním roce také odměnili své pracovníky na farmě za klíčovou roli, kterou mají během procesu sušení. Také spolupracují s řediteli škol ve vesnicích v okolí farem a zajišťují pro žáky školní pomůcky. Mikroloty ze stanice Daye Bensa jsou limitovanou produkcí a tento přístup jim pomáhá soustředit se na kvalitu kávy. Zrnka vyrostla v oblasti Sidamo v nadmořské výšce 2 400 m n. m. Díky vysoké nadmořské výšce kávovníky rostou pomaleji a v chuti se více projevuje sladkost a přirozená acidita.
Farmáři kávu zpracovali naturálně a to znamená, že nechali celé kávové třešně sušit na slunci na afrických postelích. Za pravidelného obracení ji sušili po do dobu 14 dní a zrnka tak získala sladkost z dužiny kávových třešní. Na každé jednotlivé lůžko je přidělena jedna osoba, která každých 15 minut otočí třešně, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení.
- Nadmořská výška: 2400 m n. m.
- Farma: Gatta Daye Bensa