Výběrová káva Etiopie NEGELE GORBITU z holandské pražírny Friedhats Coffee je charakteristická tóny jahod, papáji, melounu, pomeranče a ananasu.
Od začátku Friedhats jsme vždy měli v naší sestavě promytou a naturální Etiopii. Promytá vždy představuje čisté, ovocné chutě Etiopie, naturální je zas trochu funky. Ale teď, když všichni dělají anaerobní a různé experimentální pokusy řekli jsme si, že bychom se poohlédli po nějakých anaerobních naturálně zpracovaných káv. Dobrou zprávou je, že jsme ji našli a nebyli jsme zklamáni.
Tato anaerobní kávička od Negele Gorbitu v Yirgacheffe byla fermentována po dobu 4-5 dnů ve vakuově uzavřených sáčcích a poté byla sušena na slunci po dobu 18 dnů na vyvýšených afrických postelích. Káva se skládá ze tří odrůd: Kurume, Dega a Wolisho. Negele Gorbitu produkuje jak kávu zpracovanou suchou metodou, tak promytou. Do mycí stanice přichází více jak 850 malých producentů kávy, kteří nosí své čerstvě natrhané třešně. Farma se nachází na hranici oblasti Gedeo, ale pořád je součástí Yirgacheffe. Fairtrade premium, které tato káva získala pomohlo k vybudování lékařského centra a školy a domy pro učitelé, kteří nebydlí v okolí.
- Nadmořská výška: 1.995 - 2.020 m.n.m.