Užijte si ovocné požití s touto vynikající kávou od pražírny Respekt Coffee. Šálek této klasické naturálky z Etiopie je plný šťavnatých ovocných chutí broskví, sladkosti manga, doplněný o lehký jasmínový závěr. No prostě parádní každodenní kafíčko.
K výrobě této kávičky přispívá 279 členů kooperativy Daye Bensa z vesnice Keramo, která se zaměřuje na produkci vysoce kvalitních mikrolotů s důrazem na kvalitu před kvantitou. Daye Bensa je komunitně zaměřené podnikání, které jako součást své strategie vyplácí pěstitelům bonusy za kvalitu v poměru k množství dodaných třešní pro úspěšný mikrolot. Důležitost dohledatelnosti pro produkci mikrolotů je zásadní; vedení záznamů je pečlivé a lze přesně rozlišit, který lot pochází z jaké vesnice. Všechny loty jsou sušeny, zpracovávány a skladovány odděleně s kompletními informacemi o každém lotu. Daye Bensa také podporuje malopěstitele z okolních oblastí, kterým garantuje bonusovou platbu mimo sezónu, a aktivně pomáhá zlepšovat životní podmínky farmářů s přístupem ke zdravotní péči, službám, vzdělání a dopravní infrastruktuře. Spolupracují i se školami a poskytují základní školní potřeby studentům.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2100-2200 m n. m.