Výběrová káva Etiopie DUWANCHO z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny papáji, ananasu, jasmínu a manga.
Tento microlot byl pojmenován po místním ovoci, neboť ho svou plnou ovocností káva připomíná. Káva je vybrána od 279 členů Daye Bensa, farmářů z okolí vesnice Keramo. Jedná se o opravdu malou produkci, která farmářům umožňuje více se soustředit na výslednou kvalitu produktu. V tomto lotu je to opravdu znát a my ho vybrali také proto, že naturální charakter zpracování není tak dominantní, jako u jiných podobných káv a její ovocná složka výrazně převažuje. Celé zpracování po sklizni začíná samozřejmě tříděním dle hustoty zrn a prvním zbavením se vadných či nedozrálých kávových třešní. Poté je káva uložena na africké postele na dobu 13 až 15 dní. Zde je za každou takovou „postel“ pak zodpovědný konkrétní pracovník, který zrno pravidelně obrací, aby se dosáhlo opravdu konzistentního sušení. Každý lot je tu přísně sledován aby nedošlo k záměně, dohledatelnost každého zrnka ke konkrétní sklizni (lotu) je tu velmi důležitá a přesná. Kvalitu je tak možno přesně ověřovat a udržovat na nejvyšší úrovni.Komunita kolem Daye Bensa usiluje o spravedlivé odměňování svých farmářů nejen za množství ale také za kvalitu jejich kávy. Podílí se také na podpoře školních dětí v blízkém okolí, které zpravidla nemají dost prostředků ani na základní školní pomůcky.
- Farma: Daye Bensa - ASEFA DUKAMO KORMA
- Oblast: Keramo, Bensa
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 2100 - 2200 m.n.m.
- Odrůda: Dega, Wolisho
- Acidita: Střední acidita
- Cuppingové score: 89