Výběrová káva Etiopie DIKITU z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny broskví, borůvek, pomela a máty.
Tento úžasně zpracovaný naturální lot z okresu Hambela v Západní části oblasti Guji je produkcí skupiny 150 farmářů z vesnice Gute Sodu Kebele. Zpracovatelská stanice Dikitu, podle které nese naše káva jméno, sídlí hned v jejím sousedství. Farmáře vede majitel “Buno Coffee Trader” pan Abiyot, který od roku 2018 ladí procesy zpracování ve stanicích v celé oblasti. Mezi ně patří i Dikitu, kde se rozhodl dělat pouze naturální metodu zpracování a pořídil proto 120 afrických postelí. Pan Abyiot se poslední dva roky úzce zapojuje do celého procesu zpracování a vybírá si farmáře na spolupráci. Snaží se dosáhnout co možná nejlepšího výsledku sušení zrna pro jeho výslednou chuť. Z toho důvodu si najal manažera přezdívaného Bashura na hlídání kvality a export. Ten kontroluje proces zpracování a způsob skladování každý den. Bashura poskládal tým, který se snaží pomoct farmářům zlepšit kvalitu a množství jejich zrna, a navazují s nimi tak užší spolupráci. Společnost Buno platí místním farmářům, jejichž kávy jsou součástí výběrových lotů 1 biru (místní měna) za každé kilo, které doručí během sezóny. Snaží se je tak naučit si počkat na dozrálé třešně.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní a nenávratně tak zničit celý lot.
- Oblast: Hambela Wamena, Západní Guji, Oromia
- Nadmořská výška: 1.900 - 2.300 m n. m.