Tuto kávu z Etiopie si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. Nizozemská pražírna Friedhats Coffee totiž přichází s naturálně zpracovanou kávičkou, která nabízí příjemně sladké aroma jahodového dortu společně s jemnou aciditou čerstvých malin. Vychutnejte si tuto parádní kávičku i vy!
Tento lot pochází z mycí stanice Buliye, kterou spravuje společnost Buno General Trading. Mycí stanice se nachází v etiopské oblasti Guji, která je díky své vysoké nadmořské výšce a bohaté úrodě jednou z nejzajímavějších v Etiopii. Buno Trading je malý vývozce, který vlastní 7 mycích stanic v různých částech oblasti Guji. Většina káv je zpracovávána naturální metodou a pocházejí od malých producentů s farmami o rozloze 3 až 7 hektarů. Vzhledem k nízkým teplotám v těchto nadmořských výškách trvá sušení naturálních káv déle, a to přibližně 40 dní.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1700 - 2300 m n. m.