Parádní promytá Etiopie, která voní po pomerančích, broskvích a malinách, s jemným květinovým ocáskem. Přesně taková je ta z pražírny Francin. Typicky ovocná a svěží zrnka z Etiopie, která nabídnou tak krásně čistý a výrazný šálek, který nedáte z ruky.
Tato káva pochází z oblasti Yirgacheffe v jihozápadní Etiopii. Yirgacheffe je proslulá jednou z nejkvalitnějších káv na světě, které se dosahuje díky teplému tropickému klimatu, úrodné půdě a vysoké nadmořské výšce. Zdejší plantáže leží v nadmořské výšce přes 2 000 m n. m. To znamená, že bobule dozrávají pomaleji, což dává stromu více času na dodání živin do třešní a rozvinutí živé chuti. Dlouholetá historie a tradice místních farmářů umožňují pěstovat kávu přirozeně bez přidávání chemických hnojiv, což ji činí ekologickou a šetrnou k životnímu prostředí. Zpracovatelskou stanici Adorsi ve stejnojmenné vesnici v Aricha založila v roce 2018 obchodní společnost Testi. Stanice se nachází v nadmořské výšce 1900-2100 m n. m. a slouží přibližně 800 zemědělcům v regionu.
ADORSI ETHIOPIA Testi Coffee je rodinná společnost, dodavatel vysoce kvalitní speciální kávy z Etiopie. Založil ji v roce 2009 producent Faysel Abdosh. Společnost dnes vlastní 20 zpracovatelských stanic v oblastech Sidama, Guji a Yirgacheffe.
A jak se káva v Testi zpracovává? 6-8 hodin po sběru se třešně očistí a projdou 36-48 hodinovou fermentací v nádržích. Poté se káva promyje a zbaví se slupek. Poté se zrna suší na afrických lůžkách pod parabolickými stínicími sítěmi až do dosažení 12% vlhkosti. Tento proces obvykle trvá 5-7 dní. Propraná káva se skladuje v pergamenu po dobu jednoho až dvou měsíců. Před odesláním na vývoz se čistí pomocí hallerova stroje.
- Nadmořská výška: 1900–2100 m n. m.