Výběrová káva Etiopie ZERITU & BANCHAYEHU z řecké pražírny Kross Coffee Roasters je charakteristická tóny žlutého ovoce a pomeranče s příjemným aroma litmetky.
Tato jedinečná káva byla zpracována ve stanici ZB, což je zkratka pro Zeritu a Banchayehu, což jsou jména manželky a dcery spolumajitele a zakladatele Bekena. Stanice se nachází ve městě Masina v oblasti Adola v Guji. Guji se jako kávová oblast výrazně liší od sousedních oblastí Sidamo a Yirgacheffe. Získala si reputaci a postavení díky svým jedinečným a odlišným chuťovým profilům.
Při naturální metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší až 12 dní dokud se vlhkost kávových zrn nesníží na 11,5 %. Poté se tato zrna převezou do Addis Abeby, hlavního města, kde se před vývozem balí do pytlů a připravují se na export. Káva musí být pravidelně otáčená (v tomto případě každé 2 - 3 hodiny), aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.850 m n.m.
- Zpracovatelská stanice: ZB